tisdag 19 november 2013

En hjälte

I en mellanstor, svensk stad på Västkusten, står en svensklärare i ett klassrum och föreläser om läsning. Han pratar i max sex minuter, om ens det, och det han får sagt på den tiden är så inspirerande att byggklassen framför honom faktiskt verkar lyssna. Jo, ett par stycken sitter med sina telefoner, men de tjafsar inte med varandra, rullar inga stolar fram och tillbaka, kastar inga flygplan gjorda av anteckningar. 

De lyssnar. Och det är stort.

Själv blir jag nästan förryckt, så bra är det som han säger, helt i klass med en extra välskriven artikel i Litteraturmagasinet, eller en intervju med Peter Englund på Babel.

Men det är inget av det. Det är helt okända Tim, Tim som har nästan samma färg på håret som på huden och alltid går i pikétröja.

Och han äger. Han talar om kopplingarna mellan texter och våra tankar, hur vi kan vigda vyerna genom det vi läser och sätta oss in i andra människor, men han talar också om att ibland kan vi märka att det vi läser ger en mindre bild än verkligheten. Kanske försöker texten få oss att tänka något som vi inte vill tänka, övertyga oss om rasism till exempel?

Om detta talar han, långt bättre än jag nu skriver, och byggklassen lyssnar.

Jag ryser och jublar inuti: Tim for president!

Inga kommentarer: