tisdag 23 april 2013

En ros på internationella världsboksdagen

Internationella världsbokdagen instiftades 1995 av Unesco för att fira böcker, författare, läsning samt värnandet av upphovsrätten och fri tillgång till information. För mig, som älskar att läsa och som skriver böcker, som drömmer om att jobba för organisationer som bekämpar fattigdom och analfabetism och gärna ger stöd på vad sätt jag kan, känns det här som en kalasdag!

Så här skriver Unesco på sin hemsida: I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren en ros tillbaka. Visst låter det härligt? Glöm Alla hjärtans dag-kort och annat tjafs, här snackar vi böcker! Ge en bok till dem som du tycker om.

Helst av allt skulle jag vilja ge min bok till dem som jag tycker om idag. Eller kanske den boken som jag försöker skriva, det hade varit riktigt kul. Medan jag gick runt här och morgondonade och funderade på böcker att ge bort, så hörde min lillasyster av sig och berättade att hon börjat om på första boken just idag, imorse. Min första bok, trilogins början.

Den som jag plöjde och snyggade till häromveckan. Den som jag går och ruvar på, hoppas på, längtar efter och väntar på svar.

Hon sa att hon ansträngde sig för att läsa långsamt. Hon sa att prologen kom henne att rysa. Hon sa att hon tyckte om det nya. 

Och eftersom hon på detta vis gjorde mig glad, antar jag att kutymen är att hon får en ros av mig. Eller?


Vilken bok skulle du ge bort idag?

PS. Kika gärna in hos Anna idag, hennes inlägg var mycket roligare!

6 kommentarer:

Kära Syster sa...

Haha, jadu, ditt inlägg hade sannerligen en annan vinkling än mitt:)

Men hm... det är ju fantastiskt det där med att ge bort en bok. Undrar om jag ska undvara en av mina Night Cirkus:ar (klart jag har två! En på engelska, en på svenska...) till min vän som jag ska till ikväll?

/A

Vilse sa...

Gillade ditt inlägg bättre. Lovar att kommentera när jag vet vilka böcker jag helst vill försvinna in i. Görsvårt!

Och ja, klart du ska! Det är ju världsbokdagen! Du kan alltid köpa en ny. =)

Vilse sa...

Förresten, det var duktigt av dig att svara på frågan som jag glömde ställa längst ner.

Nu har jag lagt till det.

Kära Syster sa...

Å, jag som tyckte att det var så fint att komma in här och faktiskt lära sig någonting om världsboksdagen, jag var liksom mer fokuserad på trams:) Och visst såg jag frågan, den hängde i luften där klart och tydligt.

Tack för länkningen!

/A

dorro sa...

Jag skulle ge bort "Påven Johanna" tror jag för jag älskar den boken. Någon djupare anledning än så har jag inte. Eller kanske "Tisdagarna med Morrie" för att den verkligen får en att tänka efter kring vad som är viktigt i livet. Eller "Det du önskar kan du få" för att jag tror på det så mycket. Vill man, så kan man.

Det bidde visst tre böcker.

Vilse sa...

Påven Johanna, ja, den älskar du. Tänk att jag bara har sett filmen, känner mig som en fuskare. Men de andra två böckerna har jag läst. Mycket, mycket bra val, alla tre. Undrar just vilken du skulle ge till vem...