söndag 14 april 2013

Apropå blurbar och bokhyllor

... så förstår ni ju att jag inte kunde låta bli att köpa den här boken när den låg i 20kronorsbingen:


Sen kommer jag ju inte att läsa den just nu eftersom jag för tillfället inte har tid att läsa böcker som jag inte skrivit själv. Lite trist, men det är bara en fas.

En liten uppdatering angående bokhyllorna hemma: Jag övervägde att strunta i genre och sortera alla böcker efter färg. En hylla för vita/ljusa omslag, en hylla för rosa/röda, en hylla för svarta/bruna... Jag tänkte att dels ser det nog fint ut och dels borde det bli lätt att hitta eftersom man oftast vet hur en bok ser ut, men jag får ju genast ett problem: böcker som är en serie men har olika omslag, ska de inte stå tillsammans? Det går ju faktiskt inte. Hela mitt bokläsarväsen kränger ett kvarts varv och plötsligt sitter kroppen som hyser det där väsendet helt snett. Usch, vad obekvämt.

Kan man sortera bara pocketar efter färg och sen ha ett annat system för finböckerna? Antagligen inte. Jag får klura lite till. 

Glad söndag på er sålänge!

4 kommentarer:

Kära Syster sa...

Ja, beroende på vad man har i biblioteket får man nog anpassa sorteringen... Kan du inte köra färgordning på allt utom serierna och låta dem stå för sig på egen hylla? Hur man än väljer att sortera tänker jag att man alltid kommer att ha en kategori böcker som inte passar in. Uppslagsverk till exempel.

/A

Theresa van Vliet Wiegert sa...

Hmm.. Inte färg. Serier för sig, och så kör jag storlek (yttelrigare en anledning till att alla böcker i en serie bör ha samma format). Dvs höjden på ryggen! Högre böcker på sidorna, och sen fallade mot mitten. Samma sak med hyllplanen - hyllorna längst ned får de högsta böckerna, och pocketarna längst upp. Facklitteratur för sig. Man lär sig liksom vad som ska stå var, så nåt mer system behövs inte, tycker jag. Förutom kanske genre, om man vill vara petig. Jo, en sak till: Favoriterna, som speglar vem man är som person, ska stå så att besökare kan se dem... OOOOH vad jag saknar alla mina böcker som står i mina föräldrars källare... Och här har jag inte samlat på mig så mycket, pga alla flyttar, och det känns så FEL att inte ha massor med hyllor fyllda med böcker!

Vilse sa...

Anna, jag får helt enkelt prova, tror inte det finns något annat sätt. Måste se det för att veta.

Haha, Theresa du är för rolig. Sortera på färg går inte, men storlek går bra? Måste vara naturvetenskaplig logik, för den hängde jag nog inte med på. Men det låter snyggt.

Gillar mitt gamla system, men försöker ju lära mig genomföra förändringar. Mitt gamla system gick ut på att sortera efter genre och hur väl de representerade mig som person, dvs vad jag tyckte om boken ifråga.

Jobbigt att du inte har böcker hemma, Theresa, det funkar ju inte! Så länge som du bott utomlands... Stackare.

Villeosagamamman sa...

Haha, när jag läser Theresas kommentar slås jag av minnet att det enda hem jag sett med fler bokhyllor, på möjliga och omöjliga ställen, än vad som finns i mitt föräldrahem, är Theresas föräldrahem.

Och appropå vad jag just ägnar min arbetstid åt, så utmanar jag vem som hågar att ta ut satsdelarna i meningen ovan. Haha!