torsdag 4 april 2013

Drömmar besannas i Biografen

Redan när jag hörde berättas om Biografen, långt före jag sett bilder eller varit där, visste jag att det var en plats att skriva på, att skriva om. Trots att jag och min familj helst av allt hade sett att farmor och farfar bodde kvar i samma stad som vi - för att det är roligt att ses, för att barnen älskar dem, för att man kan få barnvakt - är det få saker som glatt mig så mycket som att de flyttade. Till Skåne. Till Biografen.

Ni måste förstå att jag verkligen älskar mina svärföräldrar och få människor förtjänar lite medvind så mycket som de. Motgångarna och bakslagen har varit många, men de har kommit tillbaka igen och igen, med värme och tilltro till livet. Nu bor de i denna jättelika skånelänga med grönt koppartak - som ska målas svart - och planerar slå upp dörrarna till sin egen butik i sommar. 

Svärmor är keramiker. Svägerskan är konstnär. Huset är en ombyggd landsortsbiograf där både scenen, biljettluckan och projektorbalkongen är kvar. Ni hör ju. Nere i Skånes keramikbyggd kommer det komma lastvis med besökare och medan mina barn hjälper farmor bakom disken planerar jag sitta på den där projektorbalkongen och skriva med världens mest fantastiska utsikt under mina fötter: svärmors drömmar som gått i uppfyllelse.

Jag är verkligen inte Lantliv eller Sköna hem, och jag har i omgångar gått runt och plåtat med min mobiltelefon, så fotona gör ingen rättvisa åt drömmarnas hemvist, men ni ska få en glimt. När butiken öppnat och namnet är officiellt, lovar jag att göra reklam så ni kan ta er en tur dit i sommar och kika på vacker konst och kanske köpa ett fat med ängelhandtag att servera midsommartårtan på.

Men så länge, håll till godo. Några detaljbilder från Biografen.

Klicka för att se fotona.


Min yngsta dotter har ställt upp ett slott i biljettluckan.Gammal biografstol


Jag och min andra svägerska.


I gästrummet som kallas "Det vita rummet" väntar alltid dricka och godis
när min man och jag bär in våra väskor. Det är kärlek!


På balkongen kan jag sitta och skriva

Scenen med några av svägerskans underbara tavlor

Fyra kusiner dansar loss till Mello på biografväggen. Påskdukade släktbord.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ååååhh det är så fiint! Hon har öga för detta, svärmodern din! Den turkosa tapeten är fantastisk :)

-Anneli

Vilse sa...

Men visst är den? Med det vita, stora taket är den perfekt i deras stooora master bedroom. Sovrumstapeten var ny för påskhelgen. Svärfar har slitit. =)

Villeosagamamman sa...

Det är verkligen ett vackert, magiskt ställe! Jag blir aldeles tårögd så fint du skriver. Ändå är det ingen saga utan alldeles verklighet. Det är många drömmar som går i uppfyllelse i det där huset, barnen som leker artister på scenen och får gosa med hundar, utöver det du beskriver så vackert. Och jag ser ju framför mig ett ställ med de mest fantastiska kjolar i den där butiken. Det är drömstoff!

Vilse sa...

Du har så rätt! Vilken show vi fick se sist, sådana artister, sångare, dansare! Och kollektionerna med kjolar... de kommer platsa där som handen i handsken!

Ja, det är nog allt en plats där alla möjliga drömmar kan besannas. Man skulle till exempel kunna ha releasefest där. Just saying.

Theresa van Vliet Wiegert sa...

Sagar bara en sak: WOW!!! :D Helt underbart! :)

Vilse sa...

Haha, ja det ÄR underbart. De vackra inredningsdetaljerna är lika vackra som de alltid varit i min svärmors hand, men huset govänner, med sitt höga tak och stuckatur och spegeldörrar som inte går att stänga ordentligt - det har Charm och Personlighet!

Anja sa...

Åå vad fiint du skriver Hanna jag blir alldeles tårögd. Drömstoff kan väl vara ett möjligt namn till ett kjolföretag o annat roligt som du kreerar Katrin.

Vilse sa...

Tack, Anja. Drömstoff, det låter nåt det! Du är en fena på att hitta på namn!

Kära Syster sa...

Det är hur fint som helst! Om du visste att vi har en bok här hemma som heter "Svenska Biografer", skulle du förstå hur mycket jag skulle vilja ha ett sånt där ställe:)

Men nu när du vet det: Vad ska jag göra för att få hyra ett rum en helg och sitta på balkongen och skriva med dig? VAVAVA?!

Underbart ställe!
(Kul med svärmorsdrömmar förresten, min svärmor köpte en butikslokal och byggde om till café för många år sedan. Café Engel heter det. Det där fatet med änglavinge skulle antagligen passa att lägga upp kakor på disken där...:))

Kram!
/A

Villeosagamamman sa...

Men vilken rolig tråd detta utvecklar sig till. Jag får lite kill i magen faktiskt.

När jag läste igenom min egen kommentar här ovan ryckte jag till lite vid drömstoff och tänkte "men jag hade ju just bestämt ett annat namn". När sedan Anja påpekar att Drömstoff är bra, då blir jag ju än mer tveksam. Så jag ställer frågan fritt här, i brist på eget forum: vill du köpa en kjol från Sägner eller från Drömstoff?

Anna, hihi, du har just myntat om uttrycket svärsmorsdröm. Det är ju jätteroligt. Och jag tror alldeles säkert att det skulle kunna gå att sammanföra både skribenter och balkonger och änglafat, på nåt vis. Stället är magiskt, som sagt!

Vilse sa...

Katrin förekom mig, men mitt svar Anna är att JA, det ska nog gå att ordna, kan inte tänka mig annat. En skrivardejt i verkliga livet har ju lockat länge och varför inte ha den i Skåne? Vi får hitta en helg i sommar, eller så. Och det vore ju minst sagt underhållande om min svärmors fat fanns på din svärmors café. Det når liksom kosmiska nivåer. Kram!

Kära Syster sa...

Kosmiskt indeed:)

/A