måndag 6 maj 2013

Arrrrg. Död åt förlagen!

Fyra förlag hade jag valt, fyra förlag som kändes jättebra. Tre tog emot manus per post och ett per mejl. I fredags gick jag till posten, idag klockan åtta skulle jag mejla det sista manuset. Man mejlar bara förlag tidigt på morgonen, det är en fix idé jag har att det skulle se bättre ut än andra tidpunkter. Flitigare. Seriösare.

Då får jag svarsmejl direkt och jag tänker att det är det sedvanliga autosvaret ditt manus har kommit fram och vi hör av oss om vi orkar, kanske om åtta månader eller så fastän vi lovar att det bara ska ta tre. Men nej. 

I mejlet står att de inte tar emot manus per mejl - trots vad som står på deras hemsida - mellan 26 april och 1 september. Det går däremot jättebra att posta med vanlig post under den här perioden. 

Man tackar för upplysningen.

Ni kunde inte sagt det här före fredag när jag gick till Copyshopen? Ni kunde inte tänka er att lägga upp relevant information på hemsidan? Ni menar alltså på fullaste allvar att om jag mejlat er för två veckor sen hade det gått hur bra som helst, men nu måste jag antingen skriva ut ytterligare ett ex eller vänta till september?

Jaja, men dåså. Precis vad jag ville höra. Underbar start på veckan.

7 kommentarer:

Kära Syster sa...

Jamen hur svårt hade det varit att skriva exakt samma info på websidan?! De tycker väl inte att det är något stort problem, men det är ju FÖRARGLIGT. Du blev dragen vid näsan. Du gör allt för att följa minsta lilla instruktion och ändå så bara "nähä, för det var EN GREJ TILL".

Var arg en stund du.

Resonliga kan vi vara sedan.

Kram!
/A

Lovable sa...

Välkommen till min värld. Eller dåvarande värld kanske man skulle säga. Jag ledsnade också. I motsats till dig tog jag för vana att maila in mina manus sent på natten, lite efter tolvslaget, under spöktimmen. Kanske var det det som förstörde mina chanser? :-) Jag har två förlag kvar att kontakta- det gör jag på fredag. Astrologin talar för nystart då nämligen! Kämpa på och ge inte upp. Gör du det kan du alltid ge ut e-böcker på Amazon. Det är jättekul och praktiskt taget kostnadsfritt. Kram Helena

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Så otroligt irriterande! En pytteliten grej för dem, men logistiskt jättejobbigt alla dem som skickar in...

Jag kan bara säga det som jag försöker säga till mig själv när det händer något super-irriterande: Lugn. Det ordnar sig. De skrev åtminstone inte att de inte tar emot några manus alls april-september.

Jag håller tummarna för dina brev!
/Liv

Vilse sa...

Tack hörrni!

Anna: Jag är inte jättearg, mest trött på att hela mitt liv känns som en katten-på-råttan-lek där allting hänger på om något förlag hör av sig och inga beslut kan fattas förrän de gjort det. Men ja, jag tycker det är dåligt, kanske till och med respektlöst, att inte ha uppdaterad information på hemsidan.

Helena: Du låter inte alls bitter. =) Nej, men visst blir man less. Stundvis i alla fall. Vi är bra på att alltid rycka upp oss på vad sätt vi kan.

Liv: Tack för dina tummar! Klart det ordnar sig, men i djungeln som är den här branschen, kan jag tycka att man inte behöver göra det svårare än det redan är. *gnäll gnäll*. Så, nu är jag klar. =)

Anonym sa...

Hej Vilse!

Trevlig blogg du har! Intressant och peppande att läsa om dina erfarenheter och din kämparglöd. Jag vet precis hur det känns. Håller själv på och kämpar med att få två barnboksmanus utgivna.Jag var förresten också på Kabusas pitch på bokmässan.Senast jag ringde (kanske typ femte gången)fick jag faktiskt prata med Kerstin Aronsson som ju är självaste förläggare och ägare och den vi pitchade för. Hon sa då att mitt manus var sänt till lektör. Det kanske har hänt med ditt också!?

Hälsningar Ingrid

Vilse sa...

Ingrid: Men kära hjärtanes... Menar du att Kerstin Aronsson kanske inte gått och gömt sig bakom en sten eller flyttat utomlands eller lidit av trasigt internet i åtta månader, utan att hon faktiskt fortfarande existerar och arbetar på Kabusa?

Jag hade lagt ner både hopp och väntan och rentav nästan glömt av henne. Vet inte hur många gånger jag mejlat, både henne och redaktionen, utan att få svar. Det kom till slut till en punkt när jag kände att jag inte ville samarbeta med dem hur som helst, kände att bemötandet var snudd på respektlöst. När du säger detta börjar jag starkt överväga att höra av mig igen till dem. "Ursäkta, men nu har det gått åtta månader, tror ni att ni hunnit läsa något än, eller?"

SUCK. Förlåt känsloutbrottet.

Men hjärtligt välkommen till Vilse, roligt att du finner mina ord peppande. Stort tack!

Anonym sa...

Hej Vilse!

Hör av dig till Kabusa! Det hade jag gjort. Jag har också varit urförbannad på dem men de har i alla fall svarat på mejl och Manda på redaktionen har alltid varit tillmötesgående. Men att prata med Kerstin Aronsson har varit snudd på omöjligt ända till för 3-4veckor sen när hon, som sagt, till min oerhörda förvåning, svarade när jag ringde.Visst är det otroligt hur mycket energi och tankekraft man lägger på det här med förlagsfunderingar. Och så tar man det personligt fast hjärnan vet att man inte ska. En skrivarbekant till mig som jobbar på förlag säger att vi inte ska döma dem för hårt ... själv tycker jag de ska försöka hitta ett annat sätt att hantera sina manushögar. Det är inte OK att låta folk vänta 6-12 månader på svar, vilket hon uppger är den normala väntetiden under de, uppnbarligen, vidriga arbetsförhållandena, de har på förlagen. Bl. a får de läsa manus utanför arbetstid osv.Tycker Kabusas koncept är bra men den här nonchalansen mot författarna är tydligen inbyggd i systemet eftersom det ÄNDÅ tar minst lika lång tid att få svar från dem! Lev väl - försök att tänka på annat än manus och förlag (jag vet - det är svårt)och ha en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg! Nu ska jag jobba med mitt manus "Drömfångaren". Tre obrutna dagar med skrivtid framför mig. HEAVEN!

/Ingrid