tisdag 31 december 2013

Vilses nyårskrönika

2013 skulle vara Året då Allt kan hända. Så hette det idag för ett år sedan, när jag summerade 2012 och blickade framåt. Målet var bokkontrakt 2013 och därmed boksläpp 2014. 

Så vad har jag gjort i år? 

Jag har färdigställt ett manus och påbörjat ett annat, samt skrivit en fullständig plot till ett tredje. Jag har letat förlag och skickat in, legat på redaktörer som glömmer av mig och ringt och ringt och ringt. Jag har tagit mig till förlagskontor och pratat. Jag har pitchat på bokmässa igen, träffat lektör på bokmässa och pratat med flertalet förläggare på bokmässa. Jag har finslipat seriens första bok ytterligare och skickat in på nytt.

Jag har faktiskt ansträngt mig på alla sätt jag kan för att nå mitt mål men inget kontrakt erbjöds. 

En refus gav respons och jag tänkte att nu så, nu skulle jag få något att jobba med som kunde lyfta boken. Så blev det inte. Jag förstod inte kritiken och det gjorde heller inte någon annan som läst boken, inte ens den mest kritiska av testläsarna kunde förstå.

Någonstans längs vägen insåg jag två saker: 1) jag tror på min serie, vad någon än säger. Jag tror på dess kraft att beröra för jag har sett det i testläsare efter testläsare. Jag tror att det finns tillräckligt många som tilltalas av berättelser som denna, som slukar nya världar och bara längtar efter en ny och annorlunda att sätta tänderna i och 2) jag har kommit till en plats på min resa där jag lärt känna så många och lärt mig så mycket av dem att jag faktiskt skulle klara av att förverkliga mitt mål själv.

Beslutet togs inte på det vis som beslut brukar tas. Istället smög det sig på. Jag började höra mig för med den ena och den andra för att se om projektet var genomförbart och innan jag visste ordet av var bollen redan i rullning. Vips.

2014 har inte ens börjat men är redan fullt. Innan februari tar vid är omslaget klart och strax därefter kommer jag höra från min redaktör för att kunna ägna våren åt den Sista Redigeringen. Sommaren kommer gå åt till sättning och marknadsföring och den 6 september blir det boksläpp. Två veckor senare bokmässa.

Den 6 september är dagen då alla i min värld firar ljusets högtid med parader, presenter och magi. Nästa år kommer de ha än större anledning att fira, eftersom deras berättelse kommer bli tillgänglig att läsa. Den ges ut på Vilse Förlag, ett förlag för dig som gillar att gå vilse i påhittade världar.

Idag på årets sista dag vill jag rikta ett stort tack till alla er som läser Vilse och kommenterar och stöttar på olika vis. Jag hade inte kommit hit utan er. Jag hade inte lärt mig det jag behöver lära mig och jag hade absolut inte vågat om det inte var för er. Därför vill jag skänka er mitt allra hjärtligaste tack och jag hoppas ni följer med mig på resten av resan. 

Imorgon kommer jag nämligen att förändra saker och ting. Bloggen kommer gå från "anonym författare stretar genom förlagsvärlden" till något helt annat. Ni kommer bland annat få veta vad första boken heter. Första boken i serien Berättelsen om Lianne.

Tills dess önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År!

5 kommentarer:

Villeosagamamman sa...

Iiiiiiiihhhh!!!! Hur kan allt kännas så spännande trots att jag redan vet så mycket hemlisar? LYCKA TILL av hela mitt hjärta, med allt allt allt!

Vilse sa...

Ja, just nu känns livet fint som snus. HURRA för 2014!

Anonym sa...

Stor grattis Vilse! Efter att inte kikat på din blogg på länge går jag in i dag och ser till min glädje att det händer grejor ... Du gör helt rätt som skapar eget förlag! Jag kommer att köpa din bok! Du gör helt rätt som satsar HEJA!!!

Själv kommer jag ge ut min första barnroman under februari på Beta Pedagog förlag. Hör av mig när jag skaffat hemsida.

Vi hörs!
Många hälsningar Ingrid

Vilse sa...

Åh, tusen tack Ingrid och stort grattis till din egen utgivning! Vill gärna höra mer när det närmar sig. Kanske blir det läge att gästblogga på Debutantbloggen senare i vår? Hör av dig till mig, i sådana fall. Lycka till!

Theresa van Vliet Wiegert sa...

Har missat att lasa pa ett tag, men YES!!! Och titaln passar finfint.