torsdag 20 februari 2014

Hur ser fantasy ut?

Veckans förlagsuppgift: typsnitt till titeln på bokens framsida. Ljus som varit dolt. Den boken. Min bok.

En grym sajt har jag hittat med fantasyfonter och i samråd med betaläsare, läsglada elever och grafisk formgivare försöker jag komma fram till något.

Eftersom bilden på omslaget föreställer en flicka tänkte jag att det vore bra att könsneutralisera omslaget genom att inte ha ett alltför gulligt typsnitt. Välja ett som säger: "Den här boken kan vem som helst läsa som gillar magi och mysterier, eftersom alla kan läsa böcker med kvinnlig huvudkaraktär." Ni förstår precis, eller hur? Ett sånt typsnitt är jag ute efter.

Vissa typsnitt som jag gillar har bara versaler och vissa anser att det måste finnas gemener. Jag vet inte om jag håller med. Vissa typsnitt ser för medeltida ut - min bok är inte klassisk fantasy, utan modern portalfantasy med folk som går i jeans och slåss med svärd. Vissa är för snirkliga, andra för lite snirkliga.

Mina kriterier är som följer:
Nummer ett: det måste vara lättläst. Ett barn ska kunna se vad det står utan att tro att U är ett A. Tydligt, alltså.
Nummer två: det ska andas fantasy. Halva genrebudskapet ligger i titelns utformande. Magi, men inte medeltid.
Nummer tre: det ska gärna ha bokstäver med förlängda streck som drar tankarna till ljusstrålar.

Lättläst, fantasy, ljus. Det var väl inte så mycket begärt?

Annars kokar jag chili, jobbar på skolan (ny tjänst!) och hummar på min nya barnvisa med hela sex verser. Den är så bra! Börjar tro att jag har en inre Povel Ramel att plocka fram och göra visböcker med.

Och jo, jo - jag tror att jag spikat baksidetexten! *lättad*

3 kommentarer:

Kära Syster sa...

Hmm... du är galen. Och väldigt cool.

/A

Vilse sa...

Skulle du kunna förtydliga varför jag är galen? Visserligen har du rätt, men jag undrar vad som föranledde kommentaren just idag.

Kära Syster sa...

Hehe, inte blev du orolig? Det hade nog med det sista stycket att göra: att du GÖR så mycket. Jobbar, driver förlag, skriver bok OCH HAR TID ATT SKRIVA EN FREAKIN´BARNLÅT däremellan. Bara det. Din galning.

/A