onsdag 30 april 2014

Valborgs finaste


Madicken och Lisabet springer barnkammaren runt på Valborgsmässoafton för att Madicken känner livet i sig. Sen tar hon de nya sandalerna fastän hon inte får, för att hon vill vara fin till majbrasan. Alva blir smygkär i sotaren och Abbe hittar den förlorade skon.

Varje Valborg i grundskolan och gymnasiet bar jag finklänning dagen till ära. Våren skulle hälsas och det skulle sjungas om vintern som äntligen rasat ut och om de glada vindar som skulle komma i dess ställe. Dagen avslutades alltid med Chalmers spexiga kortegen som ilar genom centrala stan mellan nya och gamla studentmössor.

Idag firas det mer lågmält. Har köpt vårkläder till barnen och nya skor till mig själv. Röda, som Madickens. Och fastän jag alltid älskat Vintern rasat tänker jag ge er den finaste Valborg. Håkans.


Och för er som inte förstår Göteborgsreferenserna: Änglarna som åkt på pisk är förstås IFK och anledningen till att gårdarna är grönsvarta är för att Gais vunnit (Håkans lag). Valborg råkar vara min favoritHåkanlåt, om jag måste välja bara en, som tex under pistolhot.

För den så hågade kan man se Helens tolkning med Håkan på gitarr bakom. Glad Valborg govänner!


Tänk att vara en sån som folk säger Helen eller Håkan om, och så fattar alla att det rör sig om Sjöholm/Hellström. Det finns bara en Helen och bara en Håkan.

4 kommentarer:

Kära Syster sa...

Älskar den där spelningen från Skansen, MAGISKT! Så mycket känslor både på scen och i publiken och då såg jag den ändå bara på tv... Fantastiskt!

Och kul att du nämner Håkan och Helen som exempel på förnamn som står för sig själva. Ser du mönstret liksom: Håkan-Helen-Hanna ?

/A

Vilse sa...

Det kan hända att jag såg mönstret, men det skulle jag förstås aldrig erkänna.

Ja, det var en sagolik spelning, den som till slut övertygade mig om Håkans genialitet efter att ha smyglyssnat länge. Här talar vi gestaltning! Han har språket i sin ficka och scenen i sin hand.

Kära Syster sa...

Ja, det är finaste låten idag! Jag lyssnade på vårtal av kommunalråd med rötter i Göteborg, hon citerade några rader ur denna fantastiska låt och sedan spelades den i bakgrunden medan brasan tändes. Det var bra gjort!

/E

Vilse sa...

Det var mycket bra gjort! Tack för den vackra bilden.